Скъпи съграждани,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 131-годишнината от 6 септември – Ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество България .

Без съмнение, 6 септември 1885 година е една от бележитите дати в новата българска история, едно от  най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава. Това е един от малкото моменти, когато българинът е дръзнал категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме сам в собствените си ръце съдбата на отечеството. На тази дата, преди 131 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили и да отхвърли разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, разделил изкуствено страната и народа ни.

Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него. Днес, 131 години от това знаменателно събитие, трябва да намерим воля за обединение по пътя към европейското бъдеще на България. Нека заедно превърнем Роман в добро място за живеене.

 

         Честит празник!

 

ВАЛЕРИ РОЛАНСКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА РОМАН

About the author